Geschiedenis

Eko-boerderij ‘de Eerste’ dankt zijn naam aan het feit dat het de eerste boerderij is die bewoond is in de Noordoostpolder.

In 1942 is begonnen met het droogleggen van de Noordoostpolder. Omdat onze boerderij op het oude strand van de Zuiderzee staat, was het hier al snel droog genoeg om te bouwen.

1956 – 1987

In eerste instantie werd van het bedrijf een staatsboerderij gemaakt met als doel 60 stuks melkvee. In 1956 kreeg Gerrit Marsman sr.sr. de kans om bedrijfsleider te worden van deze boerderij, hij heeft deze kans met beide handen aangegrepen. In 1987 heeft zijn zoon, Gerrit Marsman sr. het bedrijf van hem overgenomen en is direct omgeschakeld naar biologische veeteelt. In die tijd was de boerderij nog steeds een volledig veehouderij bedrijf.

Diversivisering

Gerrit sr. heeft er nooit van gehouden om alleen aan het werk te zijn, echter het bedrijf had slechts ruimte voor één arbeidskracht. Hij is op zoek gegaan naar mogelijkheden om met meerdere mensen binnen het bedrijf actief te kunnen zijn.

De melk die op het bedrijf geproduceerd werd, ging rechtstreeks naar de fabriek. Gerrit sr. vond dat dit anders moest kunnen, waarna er werd begonnen met het maken van kaas. Dit leverde extra werk op. De kaas ging naar de groothandel. Hierbij ben je, net als bij de fabriek, erg afhankelijk van de prijs die de groothandel voor je product wil geven. Dit zat Gerrit niet lekker, waarna er een winkeltje aan huis gebouwd werd, waar een deel van de kaas kon worden verkocht. Klanten in de winkel vroegen om een uitgebreider assortiment, in de kaasmakerij was nog wel wat ruimte, dus werd er begonnen met het maken van yoghurt, karnemelk, boter en kwark. Daarnaast werd er in een bakkerij in de buurt biologisch brood voor ons gebakken. Langzaam maar zeker breidde de winkel steeds verder uit met producten; droogwaren kwamen erbij, vlees van onze eigen koeien werd verkocht en de groenten kwamen van biologische boeren uit de omgeving en van Annemieke, Gerda en Astrid – drie buurvrouwen – die op onze boerderij een stukje grond bewerkten. Gerda en Astrid vonden na een jaar ander werk. Annemieke ging alleen door met de groente. Daarnaast ging ze bloemen en planten kweken.

Omdat er ook vraag was naar eieren en we die moeilijk in de buurt konden inkopen, werd er een kippenstal neergezet en werd een deel van het land gereserveerd voor uitloop van de kippen. Nu waren er ook eieren en kippenvlees te krijgen in de winkel.

Om het groente- en fruitafval uit de winkel en de wei (restproduct van het kaas maken) niet te verspillen, begonnen we met het houden van een paar varkens. Bijkomend voordeel was dat we zo ook varkensvlees in de winkel konden verkopen.

Om meer omloopsnelheid te krijgen in de winkel en een groter assortiment aan te kunnen bieden, zijn we in 1992 begonnen met diverse bezorgroutes rechtstreeks naar de consument.

Groente

In 1997 liep Paul Fischer stage. Hij was zoekende om iets te beginnen in de groenteteelt. Op de boerderij was in het bouwplan wel ruimte voor groenteteelt en de grond bleek goed geschikt. Afzet van meer groenten was geen probleem, een deel ging naar onze winkel en verschillende groothandels wilden onze groente ook wel afnemen.

Annemieke ging zich meer richten op de teelt van bloemen en planten en Paul zette een groentetak op met in het eerste jaar 2 hectare zeer diverse groenten. Er werden rond de 50 verschillende producten geteeld. In de daaropvolgende jaren is de groentetak steeds verder uitgebreid qua oppervlakte, op dit moment telen we op ongeveer 30 hectare. Wat we deden wilden we ook graag goed doen, en dat valt niet mee met 50 verschillende producten, er werd dus geschrapt in het aantal producten. In 2001 nam Rik Werner de groenteteelt over van Paul. Gerrit jr., zoon van Gerrit sr., kwam, nadat hij afgestudeerd was, steeds meer in het bedrijf werken. In 2013 begon Rik zijn eigen bedrijf in Roemenië en nam Gerrit de groenteteelt over.

In 2003 kwam Erik Ploer, schoonzoon van Gerrit sr. en Bertiene, in de maatschap. Samen met Gerrit sr. werkt hij in de veehouderij, daarnaast regelt hij de in- en verkoop van de kaas en groenten. Erik Lucas bleef na zijn stage in 2004 bij ons werken. Hij teelde samen met zijn vriendin Paola komkommers, aubergines, venkel, palmkool, pompoen, boerenkool, spruiten, raapstelen, bieten, snijbiet en kruiden op kleine schaal en / of in de kas. Na zijn overlijden teelt Paola in haar kassen verschillende groenten en kruiden.

 

Heden

Op dit moment hebben we een bedrijf met 80 hectare grond, waarvan 30 hectare groenteteelt waar zo’n 15 verschillende gewassen worden geteeld, 65 melkkoeien, 4 varkens, 250 kippen, een kaasmakerij, 4 bezorgroutes en een winkel.