Nieuws

Nieuwbouw en innovaties centraal bij open dag

Maar liefst 43 deuren kunnen er geopend worden bij de open dag van Eko-boerderij De Eerste in Marknesse. Een nieuwe kaasmakerij, kaasopslag, melkstal en een totaal vernieuwde en uitgebreide boerderijwinkel. De oppervlakte van die winkel ging van 70 naar 140 vierkante meter. De boerderij zet alle deuren open op zaterdag 13 oktober, aan het eind van de landelijke EKO-week.

Duurzaamheid centraal

“We hebben de afgelopen jaren veel gebouwd en verbouwd,” zegt Gerrit Marsman van De Eerste. De productie van de eigen boerenkaas is een belangrijk onderdeel van het bedrijf en die tak is helemaal aangepast aan alle moderne eisen. Duurzaamheid speelde daarbij volgens Gerrit een belangrijke rol: “We hebben bijvoorbeeld de warmwatervoorziening van de kaasmakerij via thermodynamische panelen laten aanleggen. Deze panelen halen via een warmtewisselaar warmte uit de lucht om water voor de kaasbereiding op temperatuur te brengen. Zuiniger en duurzamer kan het bijna niet.” In combinatie met de beeldbepalende windmolen en zonnepanelen wordt nu veel energie bij De Eerste verantwoord opgewerkt.

Dicht bij de consument

“We willen de afstand tot de consument zo klein mogelijk maken en onze boerderijwinkel speelt daarbij een belangrijke rol,” legt Erik Ploer van De Eerste uit. Hij coördineert ondermeer de winkel en de bezorgdienst waarmee een volledig assortiment biologische levensmiddelen, waaronder de producten van De Eerste, bij klanten worden thuisbezorgd. “Onze winkel is de afgelopen jaren wel een paar keer verbouwd, maar het was hoog tijd om daarbij een echte stap voorwaarts te zetten,” zegt Erik. Met een verdubbeling van de vloeroppervlakte, nieuwe koelingen en een ruimere indeling is ook de winkel klaar voor de toekomst.

Innovaties op het land

Niet alleen op het erf, maar ook op de akkers van De Eerste is er tijdens de open dag veel te zien. “Dit is wel heel wat anders dan lopend met een hak onkruid wieden tussen de rijen,” lacht Gerrit Marsman. Hij toont een van de nieuwe aanwinsten, een volledig zelfrijdende schoffelmachine. “Wie denkt dat ekologische landbouw en moderne technologie niet samen gaan, moet 13 oktober zeker komen kijken. We kunnen laten zien dat we modern zijn.”

Gezonde grond

Er is naast al die vernieuwingen nog iets wat Gerrit de bezoekers op 13 oktober heel graag wil laten zien. Het is voor hem als boer misschien wel het belangrijkste van alles: de gezonde grond. “ Doordat wij al die jaren dat we hier boeren humus in de grond brengen is die grond enorm veel rijker geworden, er zit veel meer leven in. Tijdens de droge periode was ook goed te merken dat de grond het water beter kon vasthouden.”

Gevarieerd programma

Naast rondleidingen en uitleg over alle innovaties is er op de open dag ook voor de kinderen van alles te doen. Zo zijn er een speurtocht en een avontuurlijk blote-voetenpad. De jongste bezoekers kunnen schatgraven en pompoenen uithollen voor Halloween. Er is voor iedereengenoeg te eten en drinken, van hamburgers, vegetarische shoarma tot kaas en noten, koffie, thee en appelsap van appels uit eigen boomgaard. De open dag van De Eerste is op zaterdag 13 oktober van 10.00 tot 16.00 uur aan de Uiterdijkenweg 64 in Marknesse. Parkeren kan bij De Strandhoeve, schuin tegenover Eko-boerderij De Eerste.