Geschiedenis

Geschiedenis Eko-boerderij "De Eerste"

Eko-boerderij ‘de Eerste’ dankt zijn naam aan het feit dat het de eerste boerderij is die gebouwd is in de Noordoostpolder. In 1942 is begonnen met het droogleggen van de Noordoostpolder. Omdat onze boerderij op het oude strand van de Zuiderzee staat, was het hier al snel droog genoeg om te bouwen. In eerste instantie werd van het bedrijf een staatsboerderij gemaakt met als doel 60 stuks melkvee. In 1956 kreeg Gerrit Marsman sr.sr. de kans om bedrijfsleider te worden van deze boerderij, hij heeft deze kans met beide handen aangegrepen. In 1987 heeft zijn zoon, Gerrit Marsman sr. het bedrijf van hem overgenomen en is direct omgeschakeld naar biologisch. In die tijd was het nog steeds een volledig veehouderij bedrijf. Gerrit sr. heeft er nooit van gehouden om alleen aan het werk te zijn, echter het bedrijf had niet meer ruimte dan voor één arbeidskracht. Hij is op zoek gegaan naar mogelijkheden om met meerdere mensen binnen het bedrijf actief te kunnen zijn.

Er werd melk geproduceerd op het bedrijf wat rechtstreeks naar de fabriek ging. Gerrit sr. vond dat dit anders moest kunnen, waarna er werd begonnen met het maken van kaas. Dit leverde extra werk op en dus kon er een arbeidskracht bij. De kaas ging naar de groothandel. Hierbij ben je, net als bij de fabriek, erg afhankelijk van de prijs die de groothandel voor je product wilt geven. Dit zat Gerrit niet lekker, dus is er een winkeltje aan huis gebouwd waar een deel van de kaas kon worden verkocht. Klanten in de winkel vroegen om een uitgebreider assortiment, in de kaasmakerij was nog wel wat ruimte dus werd er begonnen met het maken van yoghurt, karnemelk, boter en kwark. Daarnaast werd er in een bakkerij in de buurt biologisch brood voor ons gebakken. Langzaam maar zeker breidde de winkel steeds verder uit met producten, droogwaren kwamen erbij, vlees van onze eigen koeien werd verkocht in de winkel en de groentes kwamen van biologische boeren uit de omgeving en van Annemieke, Gerda en Astrid, drie buurvrouwen, die op onze boerderij een stukje grond bewerkten. Gerda en Astrid vonden na een jaar ander werk. Annemieke ging alleen door met de groente. Daarnaast ging ze bloemen en planten kweken.

Omdat er ook vraag was naar eieren en we die moeilijk in de buurt konden inkopen, werd er een kippenstal neergezet en werd een deel van het land gereserveerd voor uitloop van de kippen. Nu waren er ook eieren en kippenvlees te krijgen in de winkel. We hadden inmiddels wei, restproduct van het kaasmaken, en groente en fruit die niet mooi genoeg waren om te verkopen. We gingen een paar varkens houden, die we de wei en het groente- en fruitafval voerden. Nu hadden we ook eigen varkensvlees voor in de winkel.

Om meer omloopsnelheid te krijgen in de winkel en een groter assortiment aan te kunnen bieden, zijn we in 1992 begonnen met diverse bezorgroutes rechtstreeks naar de consument.

In 1997 liep Paul stage die zoekende was om iets te beginnen in de groenteteelt. Hier was in het bouwplan wel ruimte voor en de grond bleek goed geschikt. Afzet van meer groenten was geen probleem, een deel ging naar onze winkel en verschillende groothandels wilden onze groente ook wel afnemen. Annemieke ging zich meer richten op de teelt van bloemen en planten en Paul zette een groentetak op met in het eerste jaar 2 hectare zeer diverse groentes. Er werden rond de 50 verschillende producten geteeld. In de daaropvolgende jaren is deze tak steeds verder uitgebreid qua oppervlakte, op dit moment telen we op ongeveer 30 hectare. Wat we deden wilden we ook graag goed doen, en dat valt niet mee met 50 verschillende producten, er werd dus geschrapt in het aantal producten. In 2001 nam Rik de groenteteelt over van Paul. Gerrit, zoon van Gerrit sr., kwam nadat hij afgestudeerd was steeds meer in het bedrijf werken. In 2013 begon Rik zijn eigen bedrijf in Roemenië en nam Gerrit de groenteteelt over.

In 2003 kwam Erik Ploer, schoonzoon van Gerrit sr. bij het bedrijf in. Hij melkt, maakt kaas en regelt de afzet van de kaas en aangekochte groenten. Erik Lucas bleef na zijn stage in 2004 bij ons werken. Hij teelt samen met zijn vriendin Paola komkommers, aubergines, venkel, palmkool, pompoen, boerenkool, spruiten, raapstelen, bieten, snijbiet en kruiden op kleine schaal en / of in de kas.

Op dit moment hebben we een bedrijf met 80 hectare grond, waarvan 30 hectare groenteteelt waarin zo’n 15 verschillende gewassen worden geteeld, 65 melkkoeien, 4 varkens, 250 kippen, een kaasmakerij, 4 bezorgroutes en een winkel. We zijn werkzaam met in de winter 12 mensen en in de zomer 22.